Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Онлайн самота
Автори
Марияна Минчева
Илюстрации на корица
Описание

Спомените за миналото са единствената гаранция, че сме го преживели. Но писането на дневници за случилото се отдавна не е на мода сред поколенията от новото хилядолетие, така както не са актуални и дискусиите за стойността на човешките добродетели. Затова всеки художествен опит за житейска равносметка и преодоляване на мимолетната трайност на преживяното веднага прави впечатление. Влюбеният човек винаги е един и същ, независимо от времето и обстоятелствата. Такава е и всеотдайната героиня от романа, независимо от факта, че само пет пъти е виждала „на живо" своя Стив. User/ът/ - Стив, при всеки отделен случай е с различни „виртуални" лица, но лъжите му са без образ, анонимни и трудно различими. Затова и „онлайн" разочарованието от егоизма и измамата на любимия човек е толкова силно.
В нашето задъхано настояще всеки бърза да консумира, да бъде потребител на всичко достъпно, дори и с риск да „изяде чувствата си". Но романът ни дава надежда, че всичко зависи все още от Човека и необяснимата, ирационална способност на душата му безпогрешно да разпознава истинските ценности на битието. Някой от древните мъдреци беше казал, че единственият смисъл в живота на хората е всеки да се научи да обича. Затова съхраняването на спомена за една безхитростна и всеотдайна любов, случила се предимно в обичайната за 21. век виртуална реалност на интернет, придава особена ценност на преживяното.
Дори и в Нета думи като „обичам те" и „не мога без теб" винаги ще имат стойност. Ако съдържанието им се деформира или изчезне напълно в ерата на киберпространството ни, остава вярата, родена след прочитането на „Онлайн самота", че все някой ще се досети да изпише на екрана на нашите компютри зова за спасение: Save Our Souls, вместо марката на програмираната рационалност - „Windows".
Проф. дпн Галя Герчева
Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Художествена проза
Жанр
Роман
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
104
Илюстрирано
Не