Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Кройцерова соната
Автори
Мархрит де Моор
Илюстрации на корица
Описание
Лудвиг ван Бетовен посвещава една своя соната на френския цигулар и композитор Родолф Кройцер. Творбата става известна като “Кройцерова соната”. Лев Толстой написва новелата “Кройцерова соната”, в която двама музиканти, мъж и жена, свирят бетовеновата творба и се влюбват един в друг, след което съпругът на жената я убива от ревност. Чешкият композитор Леош Яначек създава струнен квартет, вдъхновен от новелата на Толстой и наречен “Кройцерова соната”. Мархрит де Моор написва романа “Кройцерова соната”, в който струнният квартет на Яначек пробужда у героите любов и ревност.
Музикалният критик Мариус ван Флотен, ослепял след опит за самоубийство вследствие на нещастна любов, се влюбва в цигуларката Сузана Флир. След време, убеден, че тя има връзка с виолиста на квартета, в който свири, той замисля убийството ґ. Така, в поредната “вариация на тема”, мотивът се повтаря, без да остава същият.
“Кройцерова соната” на Мархрит де Моор е изящна литературна творба, композирана като музикална пиеса. Творба за дълбоките човешки чувства, но и за музиката и нейното покоряващо въздействие, написана от истински виртуоз на стила.
Издател
Заглавие на поредица Съвременна европейска проза
Подвързия
мека
Националност на автора
Нидерландия
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Художествена проза
Жанр
Роман
Категория
Чуждестранна
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не