Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Скрити кодове и послания от растителния свят
Автори
Биляна Попова
Илюстрации на корица
Описание

Тази книга е ключ към приказното и вълшебното в света на необикновените растения. Може да се предположи, че тя ще бъде полезна и интересна на всички тези, които се интересуват от митология, символика и семантичен анализ на обкръжаващия ни богат растителен свят.

Растенията заемат особено място във всяка митологична система, тъй като често образуват своеобразен растителен (вегетативен) митологичен код, въз основа на който се изграждат и предават съобщения (представи, приказки). В архаичното човешко мислене те изпълняват функцията на семантични символи на божествените и на демоничните сили. Растенията са атрибут или ипостас на самите богове. Възникването на митовете за растенията е свързано със събирателството и лова, а оттам и с най-ранните тотемистични форми на религиозно мислене.

Предмет на настоящето изследване се явяват митопоетическите и символни представи за растенията – дървета, цветя, билки и храсти. Понятието код и методът на структурно-семантическия анализ имат връзка с изследванията на Фердинад дьо Сосюр в областта на теорията на знака. Знакът, по определението на дьо Сосюр, представлява асоциативно единство на означаващото и означаемото.
Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Митология
Жанр
Митове
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
30.04.2016