Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Пътешествие до края на стаята
Автори
Тибор Фишър
Илюстрации на корица
Описание
Оушън, бивша танцьорка в секс щоу и търсена специалистка по компютърна графика, обича да пътува, но не желае да излиза. Отвън е мръсно, опасно, объркано. Вместо да напуска удобния си апартамент в Южен Лондон, тя предпочита да доведе света при себе си, използвайки сателитен телефон, интернет и компанията на любопитни туристи. Днес всичко може да бъде доставено у дома и разполагащата с достатъчно пари Оушън може да си позволи да задоволи всеки свой каприз. Животът й изглежда приятен и подреден до момента, когато започва да получава писма от стар приятел… който би трябвало да е умрял преди десет години.
Прибягвайки до услугите на Одли, притежател на агенция за събиране на дългове, Оушън трябва да обиколи света, ако иска да разбере миналото си. Пътешествието й преминава през секс клубовете на Барселона, бойните полета на Югославия и осеяните с трупове океански дълбини на лагуната Чуук, за да завърши отново в дома, “който никога не е място, а само човек”.
Един от най-блестящите актьори на съвременната литературна сцена в Англия отново е във върхова форма – Тибор Фишър разсъждава върху странностите на света, необятността на познанието, същността на злото, значението на кетчупа и корупцията в лондонската община Ламбет. “Пътешествие до края на стаята” е блестящ, остроумен и провокиращ интелигентността роман, който ще достави удоволствие на любителите на парадокса, нестандартното чувство за хумор и невероятните словесни игри.
Тибор Фишър е роден в Стокпорт през 1959. Родителите му, професионални баскетболисти, емигрират от Унгария в Англия през 1956. Фишър е израснал в Бромли, Южен Лондон и завършва латински и френски в Кеймбридж. След дипломирането си, работи за телевизионни компании и вестници в Англия и Будапеща. След завръщането си в Лондон започва да пише първата си книга “Под жабата” и междувременно работи като журналист и наемен работник за адвокатска кантора – опит, който в последствие използва в кратките си разкази, описващи лудостта и престъпленията.
“Под жабата” е била отхвърлена от 50 английски и 12 американски издателства преди да бъде публикувана през 1992, когато печели наградата “Бети Траск” и е номинирана за наградата “Букър” през 1993. Списание “Гранта” определя Тибор Фишър като един от 20-те най-добри млади английски писатели за 1993 година.
Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
Великобритания
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Художествена проза
Жанр
Роман
Категория
Чуждестранна
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не