Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Една родова история легенда и истина
Автори
Жени Андреева Андреева
Илюстрации на корица
Описание

„Една родова история – легенда и истина“ е втората книга на Женя Андреева. Авторката отново прави краеведско изследване, свързано с историята на рода й. Този път то е свързано

със запазеното предание, че хората, заселили се в добруджанското село Ези бей (днес Паскалево, обалст Добрич) са родственици на легендарния войвода Кара Танас, живял в края на 18. и началото на 19.век. Той е родом от сливенското село Катунище, но след руско-турската война от 1829 г.-1830 г. придружава керваните на своите сънародници, отправили се да търсят спасение в Русия. Авторката подробно изследва изворите, които, макар и твърде бегло, разкриват факти от живота на Кара Танас, и търси отговор на въпроса дали наистина той е свързан със семейството й.

И още в книгата: румънските жестокости, на които са били подложени българите от Добруджа през 1916 г., съпротивата им срещу чуждите нашественици и надеждата им отново да бъдат свободни; задругата, в която са живели и са си помагали, за да понесат житейските несгоди; историята на село Ези бей, описана през 1939 г. в книга на румънския професор социолог Константин Мирчещи.

Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
История на България, Документалистика
Жанр
Художествено-документална литература
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
30.08.2019